GEVEL REINIGEN & HYDROFOBEREN
Prijs en informatie, handige tips, voordelen en nadelen van het schoonhouden van een beton- of natuursteen gevel
Uw gevel in ere hersteld en voorzien van de oorspronkelijke authentieke en chique uitstraling
Is uw natuursteen gevel toe aan een opfris beurt? U wilt weer de authentieke en chique uitstraling terug die de gevel ooit had? Dit kan door het reinigen van gevels. Er zijn verschillende behandelmethodes om een gevel te reinigen en om een gevel te impregneren. Lees hier alles wat u moet weten om uw gevel in glans te herstellen.
Waarom gevels reinigen en impregneren?
De grote voordelen van het reinigen en impregneren van gevels
Gevels reinigen doet u niet voor niets. Los van de uitstraling, zijn er nog bijkomstige voordelen:
- Door reinigen, geeft u de gevel zijn glans terug en krijgt deze de oorspronkelijke authentieke en sjieke uitstraling
- Door impregnatie, voorkomt u algen- en schimmelgroei
- Door impregnatie, maakt u de buitenmuur waterdicht (oftewel waterafstotend)
- Door een extra beschermde laag, is uw gevel weer jaren beschermd tegen vuil en vlekken
Betonnen gevels, gevels van betonsteen of betonblokken
Voor gevels van zichtbeton of schoonbeton, verwijzen wij u naar de verschillende professionele technieken die onze medewerkers beheersen. Voor elke behandelmethode hebben we een aparte pagina gemaakt, waar u kunt lezen wat de techniek inhoudt en wanneer deze toegepast kan worden.
De meest gangbare technieken voor het reinigen van betonnen gevels zijn beton impregneren, beton polijsten, beton schuren en beton stralen.
Technieken voor natuursteen gevel reinigen en impregneren
Er zijn verschillende reinigingstechnieken die worden toegepast bij gevelreiniging van natuursteen. Bij deze een overzicht van alle mogelijkheden, met elk hun voordeel en nadeel:
a) Spoelen of afspuiten met water op gevels, stoomreiniging
Stoomreiniging is één van de meest toegepaste methodes. De natuursteengevel wordt, naar gelang de natuursteen soort, met warm water onder hoge druk behandeld. Voordeel is dat er geen reinigingsproducten in de gevel achterblijven. Nadeel kan zijn dat er “zout uitbloei” ontstaat op het natuursteen. Standaard is een gevel na reiniging zodanig behandeld, dat deze weer jaren beschermd is tegen vuil en aanslag.
b) Hoge of lage druk straaltechnieken, stralen van gevelbeplating
Het stralen van natuursteen of kalkzandsteen gebeurt met verschillende soorten korrels die van ijs, soda, zand of katoenvezels zijn gemaakt. Bij goed gebruik, krijgt u een schurend effect, de vervuilde toplaag wordt dan verwijderd en er ontstaat een schone gevel. Bij het niet juiste gebruik, kan de gevelbeplating van natuursteen onherstelbaar beschadigen. Na afloop van het stralen en reinigen, wordt op de gevel een beschermende laag aangebracht. Deze moet de gevel weer jaren beschermen tegen vuil en vlekken.
c) Schoonmaken met (bio) chemische reinigingsproducten van gevels
Bij (biologische) chemische reiniging worden verschillende reinigingsproducten aangebracht om de gevel te reinigen. Bij alle soorten natuursteen is voorzichtigheid geboden met het juiste gebruik van de chemische middelen. In veel producten zit zuur en veel natuursteen soorten zijn uitermate gevoelig voor zuur. Pro Floor Care kunt u hierbij het juiste advies geven. Hierna kunt u de gevel impregneren met een juist beschermingsmiddel.
d) Schuren of slijpen en polijsten van natuursteen gevels
Met speciale schuurmachines wordt de vervuilde natuursteen gevel geschuurd of geslepen. Na het schuren of slijpen van de gevel van natuursteen wordt de gevel weer opgebouwd in verschillende fases, zoals bijvoorbeeld een gepolijst niveau. Hierna wordt de natuursteen gevel meestal geïmpregneerd om vuil en vlekken te vertragen.
e) Impregneren of hydrofoberen van gevelbekleding van natuursteen
Impregneren van een gevel wil eigenlijk zeggen dat er een beschermende laag aangebracht wordt tegen verwering, vuil en vocht. De beschermlaag heeft een ademende dampdoorlatende werking, waardoor er geen vochtophoping ontstaat die schadelijk kan zijn voor de gevelbeplating. Door de werking van UV licht blijft het impregneren of hydrofoberen van een gevel een terugkomende behandeling.
Wat is het verschil tussen impregneren en hydrofoberen?
Misschien dat u de term hydrofoberen wel eens vaker gehoord heeft? Impregneren wordt ook wel eens als hydrofoberen aangeduid. Maar het is feitelijk niet hetzelfde.
Wat is dan het verschil tussen het impregneren of hydrofoberen van natuursteen en beton?
IMPREGNEREN: Met impregneren wordt een vaste stof verzadigd met een vloeistof. Deze trekt in de toplaag, zodat deze beschermend en afstotend wordt.
HYDROFOBEREN: ”Hydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het ‘waterafstotend maken’ van natuursteen.
Hydrofoberen wordt voornamelijk toegepast op gevels, vloeren en muren van kalkhoudende soorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer en travertin.
Stappenplan professionele gevelreiniging
Wat er vooraf gebeurt bij het schoonmaken, reinigen, schuren of polijsten van natuursteen gevels.
Alvorens we te werk gaan, doen we eerst een inventarisatie. Dit zorgt voor duidelijkheid en toetsbare afspraken. We maken hier onderscheid tussen zogenaamde bedrijfspanden of monumentale panden.
a) Winkelgevels reinigen, huizen en bedrijfsgebouwen met gevels van natuursteen schoonmaken
Het stappenplan:
1.) Voorafgaan aan de gevelreiniging, wordt een inventarisatie rapport gemaakt met de betreffende soorten natuursteen en de behandelwijze of reinigingsmethode.
2.) U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte.
3.) In samenspraak met u, gaan wij de gevelrestauratie inplannen. Hierna gaan wij het werk zoals het schuren, polijsten, dieptereinigen en het eventueel impregneren of hydrofoberen van de gevel uitvoeren.
b) Rijksmonumenten, monumentale panden of panden die vallen onder de wet monumentenzorg of cultureel erfgoed
Het stappenplan:
1.) Voorafgaand aan de gevelreiniging, wordt een inventarisatie rapport gemaakt met de betreffende soorten natuursteen. Aan de hand van deze gegevens en eventuele proefstukken, wordt er gekeken naar de mogelijkheden die haalbaar zijn volgens de monumentenwet. Veelal wordt er een bouwkundig onderzoek van de situatie vereist. Houdt ermee rekening dat deze door een extern bureau uitgevoerd wordt en altijd doorbelast wordt.
2.) U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte.
3.) Na akkoord van de offerte gaan wij het voortraject opstarten. Vergunningen ex art. 11 van den monumentenwet 1998 vragen wij aan. Als ook speciale ontheffingen die eventueel nodig zijn.
4.) In samenspraak met de opdrachtgever en eventueel andere betrokken partijen, gaan we het restauratie traject opstarten. Deze projecten zijn veelal over een langere termijn verdeeld.
5.) Eventuele rapportages worden per periode uitgebracht door Pro Floor Care.
Meer weten over restauratie aan uw monumentale woning, neem dan eens een kijkje op de site van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Gevel laten reinigen door Pro Floor Care?
Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.
Het reinigen of impregneren van natuurstenen gevels is geen gemakkelijke klus. Elke steen is anders en behoeft een andere methode om de gevel te reinigen. Is de tegel bijvoorbeeld bestand tegen de chemische, alkalische of zure producten die in de handel verkrijgbaar zijn? Misschien weet u ook niet goed wat de juiste behandelmethode is voor uw situatie.
Wij kunnen u hierbij uitstekend van dienst zijn. Neem vrijblijvend contact op via telefoon, app of mail en dan kunnen wij de situatie samen met uw bekijken en een oplossing aandragen.