Skip to content

GEVEL REINIGEN

Informatie & handige tips voor gevelreiniging en het gevelonderhoud van natuursteen gevels en betongevels

Gevelreiniging en gevelonderhoud van natuursteen en beton

Is uw natuursteen gevel toe aan een opfris beurt? U wilt weer de authentieke en chique uitstraling terug die de gevel ooit had? Dit kan door het reinigen van gevels. Er zijn verschillende behandelmethodes om een gevel te reinigen en om een gevel te impregneren. Daarnaast leggen wij u uit, middels een uniek stappenplan, hoe u uw natuursteen gevel het beste kunt onderhouden en schoonhouden. Lees hier alles wat u moet weten om uw gevel in glans te herstellen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

De grote voordelen van het onderhouden van gevels

Waarom gevels reinigen en impregneren?

Gevels reinigen doet u niet voor niets. Los van de uitstraling, zijn er nog bijkomstige voordelen:

  • Door reinigen, geeft u de gevel zijn glans terug en krijgt deze de oorspronkelijke authentieke en chique uitstraling
  • Door impregnatie, voorkomt u algen- en schimmelgroei
  • Door impregnatie, maakt u de buitenmuur waterdicht (oftewel waterafstotend)
  • Door een extra beschermde laag, is uw gevel weer jaren beschermd tegen vuil en vlekken

Betonnen gevels, gevels van betonsteen of betonblokken

Onderhouden van betongevels

Voor gevels van zichtbeton of schoonbeton, verwijzen wij u naar de verschillende professionele technieken die onze medewerkers beheersen. Voor elke behandelmethode hebben we een aparte pagina gemaakt, waar u kunt lezen wat de techniek inhoudt en wanneer deze toegepast kan worden.

De meest gangbare technieken voor het reinigen van betonnen gevels zijn beton impregneren, beton polijsten, beton schuren en beton stralen.

Manieren voor natuursteen gevelonderhoud

Technieken voor natuursteen gevelreiniging en onderhoud

Er zijn verschillende reinigingstechnieken die worden toegepast bij gevelreiniging van natuursteen. Bij deze een overzicht van alle mogelijkheden, met elk hun voordeel en nadeel:

a) Spoelen of afspuiten met water op gevels, stoomreiniging

Stoomreiniging is één van de meest toegepaste methodes. De natuursteengevel wordt, naar gelang de natuursteen soort, met warm water onder hoge druk behandeld. Voordeel is dat er geen reinigingsproducten in de gevel achterblijven. Nadeel kan zijn dat er “zout uitbloei” ontstaat op het natuursteen. Standaard is een gevel na reiniging zodanig behandeld, dat deze weer jaren beschermd is tegen vuil en aanslag.

b) Hoge of lage druk straaltechnieken, stralen van gevelbeplating

Het stralen van natuursteen of kalkzandsteen gebeurt met verschillende soorten korrels die van ijs, soda, zand of katoenvezels zijn gemaakt. Bij goed gebruik, krijgt u een schurend effect, de vervuilde toplaag wordt dan verwijderd en er ontstaat een schone gevel. Bij het niet juiste gebruik, kan de gevelbeplating van natuursteen onherstelbaar beschadigen. Na afloop van het stralen en reinigen, wordt op de gevel een beschermende laag aangebracht. Deze moet de gevel weer jaren beschermen tegen vuil en vlekken.

c) Schoonmaken met (bio) chemische reinigingsproducten van gevels

Bij (biologische) chemische reiniging worden verschillende reinigingsproducten aangebracht om de gevel te reinigen. Bij alle soorten natuursteen is voorzichtigheid geboden met het juiste gebruik van de chemische middelen. In veel producten zit zuur en veel natuursteen soorten zijn uitermate gevoelig voor zuur. Pro Floor Care kunt u hierbij het juiste advies geven. Hierna kunt u de gevel impregneren met een juist beschermingsmiddel.

d) Schuren of slijpen en polijsten van natuursteen gevels

Met speciale schuurmachines wordt de vervuilde natuursteen gevel geschuurd of geslepen. Na het schuren of slijpen van natuursteen gevels, wordt de gevel weer opgebouwd in verschillende fases, zoals bijvoorbeeld een gepolijst niveau. Hierna wordt de natuursteen gevel meestal geïmpregneerd om vuil en vlekken te vertragen.

e) Impregneren of hydrofoberen van gevelbekleding van natuursteen

Impregneren van gevels wil eigenlijk zeggen dat er een beschermende laag aangebracht wordt tegen verwering, vuil en vocht. De beschermlaag heeft een ademende dampdoorlatende werking, waardoor er geen vochtophoping ontstaat die schadelijk kan zijn voor de gevelbeplating. Door de werking van UV licht blijft het impregneren of hydrofoberen van een gevel een terugkomende behandeling.

Uw gevel in ere hersteld en voorzien van de oorspronkelijke authentieke en chique uitstraling

Wat is het verschil tussen impregneren en hydrofoberen?

Natuursteen gevel onderhoud door impregneren en hydrofoberen

Misschien dat u de term hydrofoberen wel eens vaker gehoord heeft? Impregneren wordt ook wel eens als hydrofoberen aangeduid. Maar het is feitelijk niet hetzelfde.

Wat is dan het verschil tussen het impregneren of hydrofoberen van natuursteen en beton?

IMPREGNEREN: Met impregneren wordt een vaste stof verzadigd met een vloeistof. Deze trekt in de toplaag, zodat deze beschermend en afstotend wordt.

HYDROFOBERENHydro” betekent water, en “foberen” betekent afstoten. Bij het hydrofoberen spreken we dan over het ‘waterafstotend maken’ van natuursteen.

Hydrofoberen wordt voornamelijk toegepast op gevels, vloeren en muren van kalkhoudende soorten zoals hardsteenkalksteenmarmer en travertin.

Foto’s van gevel onderhoud behandeling door specialistisch reinigen

Bij deze een aantal impressies van het onderhouden van natuursteen gevels door het specialistisch reinigen, zoals het stoom reinigen onder hoge druk.

Natuursteen Gevel Reinigen
Gevel Van Natuursteen Borstelen
Borstelen Van Natuursteen

Stappenplan professionele gevelreiniging

Wat er vooraf gebeurt bij het schoonmaken, reinigen, schuren of polijsten van natuursteen gevels.

Alvorens we te werk gaan, doen we eerst een inventarisatie. Dit zorgt voor duidelijkheid en toetsbare afspraken. We maken hier onderscheid tussen zogenaamde bedrijfspanden of monumentale panden.

a) Winkelgevels reinigen, huizen en bedrijfsgebouwen met gevels van natuursteen schoonmaken

Het stappenplan:

1.) Voorafgaan aan de gevelreiniging, wordt een inventarisatie rapport gemaakt met de betreffende soorten natuursteen en de behandelwijze of reinigingsmethode.

2.) U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte.

3.) In samenspraak met u, gaan wij de gevelrestauratie inplannen. Hierna gaan wij het werk zoals het schuren, polijsten, dieptereinigen en het eventueel impregneren of hydrofoberen van de gevel uitvoeren.

b) Rijksmonumenten, monumentale panden of panden die vallen onder de wet monumentenzorg of cultureel erfgoed 

Het stappenplan:

1.) Voorafgaand aan de gevelreiniging, wordt een inventarisatie rapport gemaakt met de betreffende soorten natuursteen. Aan de hand van deze gegevens en eventuele proefstukken, wordt er gekeken naar de mogelijkheden die haalbaar zijn volgens de monumentenwet. Veelal wordt er een bouwkundig onderzoek van de situatie vereist. Houdt ermee rekening dat deze door een extern bureau uitgevoerd wordt en altijd doorbelast wordt.

2.) U ontvangt van ons een vrijblijvende offerte.

3.) Na akkoord van de offerte gaan wij het voortraject opstarten. Vergunningen ex art. 11 van den monumentenwet 1998 vragen wij aan. Als ook speciale ontheffingen die eventueel nodig zijn.

4.) In samenspraak met de opdrachtgever en eventueel andere betrokken partijen, gaan we het restauratie traject opstarten. Deze projecten zijn veelal over een langere termijn verdeeld.

5.) Eventuele rapportages worden per periode uitgebracht door Pro Floor Care.

Meer weten over restauratie aan uw monumentale woning, neem dan eens een kijkje op de site van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Onderhoudscontracten voor gevelreiniging en gevelonderhoud

Gevels periodiek laten onderhouden door Pro Floor Care

Uw gevel van natuursteen is in veel gevallen “de eerste indruk”. Willen we niet allemaal een goede eerste indruk achterlaten? Een goede eerste indruk geeft namelijk een warm en vertrouwd gevoel. Een slecht onderhouden gevel of gebouw doet af aan een eerste goede indruk.

Om u te ontzorgen, bieden wij ook periodiek onderhoud van gevels aan. Elk project of situatie is anders en behoeft een andere aanpak. Wij hebben 3 varianten onderhoudscontracten. Ideaal voor bedrijven, kantoren, hotels, warenhuizen winkelcentra of musea. Maar ook voor villa’s landhuizen en luxe penthouses bieden wij deze contract aan.

Meer informatie hierover kunt u vinden op onze pagina voor onderhoudscontracten voor gevel onderhoud.

Gevel van natuursteen borstelen

Gevel laten reinigen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Het reinigen of impregneren van natuurstenen gevels is geen gemakkelijke klus. Elke steen is anders en behoeft een andere methode om de gevel te reinigen. Is de tegel bijvoorbeeld bestand tegen de chemische, alkalische of zure producten die in de handel verkrijgbaar zijn? Misschien weet u ook niet goed wat de juiste behandelmethode is voor uw situatie.

Wij kunnen u hierbij uitstekend van dienst zijn. Neem vrijblijvend contact op via telefoon, app of mail en dan kunnen wij de situatie samen met uw bekijken en een oplossing aandragen.

Veel gestelde vragen over gevelreiniging

Beton en natuursteen gevelonderhoud: oma weet raadt!

Tijd tot tijd krijgen wij vragen over het onderhouden van gevel van natuursteen en beton, zoals het reinigen en impregneren van gevels. Wat zijn de manieren om gevels te onderhouden? Wat zijn de kosten van gevel onderhoud? Hoe gaat het in zijn werk?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet. Natuursteen gevel onderhoud: de gouden raad van Tante Kaat!

Hoe krijg je natuursteen buiten weer mooi?

Natuursteen dat zich buiten bevindt, zoals natuursteen gevels, raken door de tijd vervuild of beschadigd door weersinvloeden. Regen, vorst, UV-straling of andere invloeden hebben een negatief effect op het natuursteen. Specialistisch reinigen is dan een manier om het natuursteen in glans te herstellen.

Er zijn verschillende manieren voor het reinigen van natuursteen gevels, met elk hun voordeel en nadeel.

Wat kost gevel reinigen en impregneren?

De kosten van onderhoud van gevels foor reinigen en impregneren hangt af van een aantal factoren. Gaat het bijvoorbeeld om huizen, bedrijven, kantoren, hotels of winkelcentrums? Of gaat het om rijksmonumenten, monumentale panden of panden die vallen onder de wet monumentenzorg of cultureel erfgoed?

Als Pro Floor Care hebben wij een stappenplan voor professioneel gevel onderhoud. In beide gevallen doen wij in ieder geval een inventarisatie en ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte.

Kan je gevel reinigen met hogedrukreiniger?

Ja dat kan. Stoomreiniging is één van de meest toegepaste methodes voor gevel reiniging. De natuursteen gevel wordt, naar gelang de natuursteen soort, met warm water onder hoge druk behandeld. Voordeel is dat er geen reinigingsproducten in de gevel achterblijven. Nadeel kan zijn dat er “zout uitbloei” ontstaat op het natuursteen. Standaard is een gevel na reiniging zodanig behandeld, dat deze weer jaren beschermd is tegen vuil en aanslag.

Back To Top
×