skip to Main Content

Natuursteen branden

Het branden van natuursteen

Bij het branden van natuursteen wordt met een vlam van ongeveer 350 °celsius een thermische reactie veroorzaakt. Door deze thermische reactie springen er minuscule stukjes van het graniet of hardsteen. Soms wordt er een filterlaagje van water toegevoegd waardoor de afspringende stukjes natuursteen kleiner worden. Door het branden van natuursteen veranderd de structuur van een gezoet of gepolijst niveau naar een ruwere uitstraling, of een antieke uitstraling van natuursteen.

Waarom natuursteen branden?

  • Het vlammen van natuursteen wordt toegepast om de natuursteen vloer antislip te maken, veelal is het noodzakelijk om een gezoet of gepolijste vloer ruwer te maken om zo valpartijen te voorkomen. Het vlammen of branden van natuursteen wordt vaak toegepast bij openbare instellingen, gemeentehuizen, ziekenhuizen en andere bedrijfsgebouwen. Enkele voorbeelden waar u dit terug kunt vinden is bij het monument op de dam en het paleis op de dam te Amsterdam, of het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
  • Esthetische uitstraling van natuursteen. Het gebeurt vaak dat bedrijven of particulieren hun uitstraling van het natuursteen graag anders zien, er wordt dan gekozen voor het vlammen of  branden van natuursteen. De uitstraling wordt dan veranderd naar een antieke of ruwe uitstraling van het graniet of hardsteen.
  • Steenhouwers krijgen vaak in opdracht van architekten opdracht om een bepaalde uitstraling van natuursteen te veranderen. Veelal gaat dit om natuursteen platen of kleinere oppervlaktes. Veelal loont het niet om dit direct te importeren. Wij branden dan voor steenhouwers of opdrachtgevers het plaatwerk of tegelwerk op locatie.

Kun je alle natuursteen soorten bewerken op deze manier ?

Het antwoord hierop is nee. Het branden of vlammen van natuursteen gaat eigenlijk alleen goed op hardsteen en graniet. Andere soorten natuursteen zoals marmer, kalksteen, basalt of leisteen zijn poreuzer en bij het branden of vlammen zullen deze soorten veelal onherstelbaar beschadigd raken. Hieronder een paar soorten natuursteen die men goed kan vlammen of branden :

Andere oplossingen om een vloer antislip te maken zijn ?

Back To Top
×