skip to Main Content

BRANDEN

Verander de structuur van uw natuursteen van een gepolijst naar ruwer niveau en voorkom zo valpartijen en andere vervelende ongelukken

Een ruwere, veiligere en tevens antiekere uitstraling van natuursteen

Het branden of vlammen van natuursteen wordt toegepast om de natuursteen vloer antislip te maken en om zo valpartijen te voorkomen. Het gebeurt ook vaak dat bedrijven of particulieren een andere esthetische uitstraling van natuursteen willen. Lees hier alles over het branden of vlammen van natuursteen.

Wat is branden van natuursteen?

Bij het branden van natuursteen wordt met een vlam van ongeveer 350 °celsius een thermische reactie veroorzaakt. Door deze thermische reactie springen er minuscule stukjes van het graniet of hardsteen. Soms wordt er een filterlaagje van water toegevoegd waardoor de afspringende stukjes natuursteen kleiner worden. Dit wordt ook wel “éclaté” genoemd (Frans voor “afgesprongen”). Zo ontstaat er een natuurlijk breukoppervlak.

Door het branden van natuursteen verandert de structuur van een gezoet of gepolijst niveau naar een ruwere uitstraling, of een antieke uitstraling van natuursteen.

Waarom natuursteen branden?

Er zijn dikwijls 2 redenen om natuursteen te branden of te vlammen, zoals het ook wel eens genoemd wordt:

  1. Voor betere veiligheid
  2. Voor esthetische redenen

1) Voor een veiligere natuurstenen vloer

Het vlammen van natuursteen wordt toegepast om de natuursteen vloer antislip te maken. Veelal is het noodzakelijk om een gezoete of gepolijste vloer ruwer te maken, om zo valpartijen te voorkomen. Het vlammen of branden van natuursteen wordt vaak toegepast bij openbare instellingen, gemeentehuizen, ziekenhuizen en andere bedrijfsgebouwen. Enkele voorbeelden waar u dit terug kunt vinden is bij het monument op de dam en het paleis op de dam te Amsterdam, of het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

2) Voor een esthetische uitstraling van natuursteen

Het gebeurt vaak dat bedrijven of particulieren de uitstraling van hun natuursteen graag anders zien. Er wordt dan gekozen voor het vlammen of  branden van natuursteen. De uitstraling wordt dan veranderd naar een antieke of ruwe uitstraling van het graniet of hardsteen.

Branden Van Natuursteen
Graniet Branden

Kunnen alle natuursteen soorten gebrand worden?

Het antwoord hierop is nee. Het branden of vlammen van natuursteen gaat eigenlijk alleen goed op hardsteen en graniet.

Andere soorten natuursteen zoals marmer, kalksteen, basalt of leisteen zijn poreuzer en bij het branden of vlammen zullen deze soorten veelal onherstelbaar beschadigd raken.

Hieronder een paar soorten natuursteen die men goed kan vlammen of branden:

  • Hardsteen, zoals Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen, Vietnamees hardsteen en Iers hardsteen
  • Graniet, over het algemeen alle graniet soorten zijn te branden

Andere oplossingen om een vloer antislip te maken

Er zijn ook andere technieken om natuursteen en beton antislip te maken.

Graniet branden

Professioneel branden door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen. Tevens bieden wij de mogelijkheid om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten.

Steenhouwers krijgen vaak in opdracht van architecten het verzoek om een bepaalde uitstraling van natuursteen te veranderen. Veelal gaat dit om natuursteen platen of kleinere oppervlaktes. Doorgaans loont het niet om dit direct te importeren. Wij branden dan voor steenhouwers of opdrachtgevers het plaatwerk of tegelwerk op locatie.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Dit kan telefonisch, per App of via ons online contact formulier.

Back To Top
×