Skip to content

VERFRESTEN VERWIJDEREN

Handige tips voor het verwijderen van verf van beton, natuursteen of tegels

Per ongeluk verf gemorst op uw natuurstenen tegels of beton? 

Heeft u verfspatten op uw natuurstenen vloer of granieten keukenblad? Vraagt u zich af hoe u de verf kunt verwijderen zonder de tegel te beschadigen? Op deze pagina leggen wij uit wat de mogelijkheden zijn voor het verwijderen van verfresten en wat de beste aanpak is.

Verfresten verwijderen van natuursteen

Er zijn verschillende mogelijkheden om verfresten van natuursteen of beton te verwijderen. We geven hieronder enkele voorbeelden. Sommige toepassingen kunt u eenvoudig zelf proberen. Er zijn ook toepassingen die een professionele aanpak verdienen.

Natuursteen gevoelig voor zuur

Op natuursteen soorten die gevoelig zijn voor zuur, kunt u het volgende proberen:

  • Voor verfresten die al erg lang op natuursteen zitten, raden wij het gebruik aan van oplosmiddelen zoals aceton, wasbenzine, terpentine, nagellak remover of een speciaal product voor natuursteen, zoals lösefix. Gebruik op natuursteen soorten, die gevoelig zijn voor zuur, nooit azijn of een afbijtmiddel. Hardsteen, marmer, kalksteen, travertin maar ook beton, terrazzo of granito zijn gevoelig voor zuur of afbijtmiddelen.

Gebruik op natuursteen soorten, die gevoelig zijn voor zuur, nooit azijn of een afbijtmiddel

Natuursteen niet of minder gevoelig voor zuur

Graniet, gneis en verschillende leisteen soorten zijn niet of minder gevoelig voor zuur. Buiten de gebruikelijk reinigingsproducten, zoals omschreven bij natuursteen soorten die wel gevoelig zijn voor zuur, kunt u op deze soorten natuursteen, afbijtmiddel of een verhouding van water en zuur, toepassen.

Tegenwoordig zijn de meeste verf soorten op waterbasis. Deze verf soorten laten zich veel eenvoudiger verwijderen dan oude verf soorten en resten hiervan.

Een beetje alcohol, spiritus of wasbenzine al deppend op een doek doet wonderen

Schuren of stralen van verfresten op natuursteen

Vaak komt het voor dat verfresten toch echt veel dieper zijn binnengedrongen in de toplaag van bijvoorbeeld beton, terrazzo of granito. Dan is het schuren van verfresten één van de weinig overgebleven opties. De vervuilde toplaag met verfresten wordt met speciale slijpschijven gebonden met kunststof diamant geschuurd. De nieuwe toplaag die tevoorschijn komt is nu vrij van lijm- of verfresten.

Soms zijn er minder rigoureuze oplossingen zoals het stralen van verfresten. Dit is een oplossing die tussen het normaal reinigen en het schuren met diamant inzit.

Veelvoorkomende situaties van verfresten op natuursteen zijn:

  • Na het renoveren, stuc-en of schilderen van de plafonds en wanden, komen kleine verfspetters verspreidt over de vloer terecht. Deze spetters zijn vaak te verwijderen met een van bovenstaande oplossingen.
  • Gedeeltes van vloeren zijn ooit geschilderd geweest voor belijningen of het maskeren van oude beschadigingen. Dit komen we vaak tegen in parkeergarages, beton, oude terrazzo of granito vloeren.  Het schuren of stralen van verfresten is vaak één van de betere oplossingen.
  • Ongelukjes zoals het omver lopen van een blik verf. Dit komt vaker voor dan u denkt. Deze problemen zijn vaak te verhelpen door een van bovenstaande oplossingen.
Verfresten Verwijderen Beton En Natuursteen
Verfresten Verwijderen Beton En Natuursteen
Verfresten Verwijderen Beton En Natuursteen

Verfresten verwijderen van tegels

Voor het verwijderen van verfresten op keramische tegels hebben we verschillende methodes. Net als met het verwijderen van verfresten op natuursteen, kunnen we op tegels van keramiek of gebakken tegels eenvoudig de spetters verwijderen met verschillende oplosmiddelen. Oplosmiddelen voor tegels zijn aceton, terpentine, wasbenzine of spiritus. Op tegels kunt u ook gerust producten als schoonmaakazijn of andere zuurhoudende producten toepassen. Het gebruik van een schone glaskrabber op gladde tegels werkt zeer goed. Producten zoals staalwol of CIF hebben een licht schurend vermogen. Dit werkt erg goed op tegels.

Het schuren met diamant kan absoluut niet worden toegepast op tegels!

Bij het schuren met diamant op tegels wordt de toplaag te heftig beschadigd, schade is dan onomkeerbaar.

Veelvoorkomende situaties van verfresten op tegels zijn:

  • Na het stuc-en en schilderen van plafonds en wanden, heeft u kleine verfspetters op de vloer. Deze spetters zijn eenvoudig te verwijderen met oplosmiddelen. Zo kunt u verf verwijderen van keramische tegels. Of verf verwijderen van geglazuurde tegels

Verfresten verwijderen van beton

Bij het verwijderen van verfresten op betonnen vloeren of wanden is er toch vaak een iets andere aanpak nodig. Een van de eigenschappen van beton is dat deze vrij poreus is. Bij het werken met verf of coatings op beton trekt het product veel dieper in de toplaag. Hierdoor zullen verfresten of spetters van verf veel moeilijker met een oplosmiddel te verwijderen zijn. Producten zoals aceton, wasbenzine, terpentine of spiritus zullen veelal minimaal of niet werken. In beton zit veel cement verwerkt, cement bestaat voor een groot gedeelte uit kalk. Kalk kan niet goed tegen zuur.

Het reinigen met zuurhoudende producten zoals azijn, salpeterzuur of zoutzuur wordt dan ook sterk afgeraden

Hoe verfresten verwijderen van beton?

We hebben hierin verschillende professionele behandeltechnieken:

  • Diamant schuren – Oude of nieuwe coatings en verfresten worden verwijderd door het beton te schuren met diamant. Speciale schuurmachines die planetair draaien met daaronder de slijpschijven gebonden met kunststof diamant worden hiervoor ingezet. Dit zijn vaak zware schuurmachines verbonden met stofarme industriële stofzuigers. De betonnen toplaag wordt volledig schoon geschuurd. Voordeel van het schuren met diamant is dat het beton meteen een goede voorbereiding heeft voor een vervolgstap zoals het opnieuw coaten van beton.
  • Stralen van beton – Verfresten of dunne coatings kunnen soms verwijderd worden door het te stralen. Met een speciale straalmachine worden kleine stalen kogeltjes over het vervuilde oppervlakte heen geschoten. Hierdoor slaat de verflaag in kleine stof achtige deeltjes. Op dikke verfresten of coatings werkt stralen niet. Door de inslag van de kogeltjes komt er een nieuwe toplaag tevoorschijn op het beton. Deze toplaag is goed voor een eventuele vervolgstap. Het beton is nu ruw genoeg voor een nieuwe aanhechting.

Veelvoorkomende situaties van verfresten op beton zijn:

  • Verouderde verflagen, of loslatende coatings in parkeergarages of warehouses.
  • Markeringen en graffiti’s op betonnen wanden of vloeren.

Wilt u andere soorten resten van vervuiling verwijderen?

Misschien heeft u (ook) andere soort resten dan verfresten. Zoals bijvoorbeeld lijmresten, cementsluier. Of misschien heeft u wel last van verfvlekken, vetvlekken of andere vlekken die u wilt verwijderen.

Wij hebben hiervoor speciale behandeltechnieken, deze staan op aparte pagina’s geschreven en kunt u er alles over lezen:

Pro Floor Care Helpt En Adviseert

Professioneel verfresten verwijderen?

Verfresten verwijderen van natuursteen, beton of keramische tegels kan soms een tijdrovende en irritante klus zijn om zelf uit te voeren. Maar er is hoop! Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van beton en natuursteen. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

Wij helpen u graag verder bij het professioneel verwijderen verfresten. Bel, App, mail of vraag direct een gratis vrijblijvende offerte aan.

Gratis vrijblijvende offerte aanvragen

Veel gestelde vragen over verfresten verwijderen

Dikwijls krijgen wij vragen over het verwijderen van gedroogde of gemorste verfresten van natuurstenen tegels of beton. Waarmee kan ik de verf verwijderen? Hoe verwijder ik de verf op waterbasis?

Gemakshalve hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen op een rijtje gezet:

Waarmee kun je verf verwijderen?

Verf kun je over het algemeen goed verwijderen met oplosmiddelen. Normale oplosmiddelen zijn aceton, wasbenzine, thinner, terpentine of terpentijn. Als deze middelen niet werken dan kan men oude verfresten verwijderen door deze te stralen of te schuren.

Hoe verwijder je verf van een keukenblad?

Verf van een keukenblad kun je over het algemeen goed verwijderen met een oplosmiddel in combinatie met een scherpe glaskrabber. Breng eerst wat oplosmiddel aan, laat kort inweken en verwijder het met een glaskrabber of staalwol. Residu opnemen met een neutrale reiniger.

Hoe verwijder je verf van een tegelvloer?

Verfresten op een tegelvloer kun je eenvoudig verwijderen met oplosmiddelen zoals aceton, thinner, wasbenzine, terpentine of terpentijn. Laat het product even inweken en verwijder het residu met staalwol of met een glaskrabber.

Verf verwijderen op waterbasis?

Verfresten op  waterbasis kun je eenvoudig verwijderen met oplosmiddelen zoals alcohol of aceton. Dit zijn producten die snel vervliegen. Laat het product kort inweken en verwijder het residu met staalwol of met een glaskrabber.

Back To Top
×