skip to Main Content

Een prachtige natuurstenen vloer zonder vlekken? Het is mogelijk!

Uw heeft een prachtige natuurstenen aanrecht in uw nieuwe keuken, of een natuurstenen vensterbank in uw nieuwe huis. Of misschien heeft u wel een mooie natuurstenen vloer of -terras aangelegd. Dit alles wilt u natuurlijk vlekvrij houden. Of heeft u al vlekken en vraagt u zich af of het mogelijk is om deze vlekken nog te verwijderen zijn? Pro Floor Care heeft de antwoorden. Lees het hier op deze pagina.

Voorkomen is beter dan genezen!

Eerste tip en misschien wel de meest waardevolle.
Maakt u een vlek op natuursteen? Bijvoorbeeld gemorste koffie, wijn of frisdrank? Verwijder deze vlek dan zo snel mogelijk. Zo zorgt u ervoor dat vlekken niet de kans krijgen om in het gesteente te trekken, dit geldt zeker voor poreus natuursteen, zoals marmer. U kunt deze vlekken op dat moment nog gemakkelijk van uw natuursteen verwijderen. Gebruik eerst en vooral een stukje keukenrol of doek om de vlek af te deppen. Ga zeker niet wrijven, want dat maakt het alleen maar erger. Is de vlek niet verdwenen? Gebruik dan het juiste schoonmaakmiddel om de vlek te verwijderen.

Snel reageren is de boodschap

Welke middelen u NIET moet gebruiken, voor het verwijderen van vlekken op natuursteen! 

Vetvlekken verwijderen met azijn. Vlekken verwijderen met baking soda.

Een paar voorbeelden waar men veelal aan denkt en vaak ook gelijk probeert toe te passen. We zien dat mensen van alles proberen, maar helaas zorgt dit vaak voor een averechtse effect.

Dus, voor we beginnen, laten we even benadrukken wat u vooral NIET moet gebruiken en wat u niet moet doen. Platgezegd is het simpel:

Gebruik geen ontvetters

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen ontvetters. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken ontvetters [lage pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik geen zuren of azijn

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen zuren. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik dus ook in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Gebruik geen soda

Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden.

Coating Betonvloer
Betonvloer Coating

Welke reinigingsmiddelen u WEL kunt gebruiken om natuursteen vlekken te verwijderen

Natuursteengroothandelaar Beltrami heeft met de hulp van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) een handig overzichtslijstje gemaakt met de meest voorkomende vlekken en welk reinigingsmiddel u daarvoor het beste kunt toepassen.

Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Attentie: Alle gebruikte ontvlekkingsproducten zijn in zekere mate gevaarlijk (ontvlambaar en/of giftig). Zorg dat u altijd handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Houd deze producten vanzelfsprekend uit het bereik van kinderen.

Nog een tip. Het is verstandig om een specialist te raadplegen voor de juiste samenstelling en werkwijze van de voorgestelde producten. Wij als Pro Floor Care kunnen u hierbij uitstekend adviseren.


Auteur: KCL

Handige tips om vlekken op natuursteen zelf te verwijderen

Wij, als Pro Floor Care, krijgen veel vragen over het schoonmaken en verwijderen van vetvlekken. Gemorste vloeistof is hierbij vaak de oorzaak van vlekken, zoals natuurazijnvlekken, citroen vlekken, matte vlekken op marmer of andere of doffe vlekken.

Kalkaanslag of vetvlekken op natuursteen, zoals frituurvet op tegels, zijn andere veelvoorkomende oorzaken. Een waslaag verwijderen, dat is ook een vraag die wij nogal eens krijgen.

Wij hebben een aantal handige tips opgesteld voor het zelf schoonmaken deze vetvlekken. Die kunt u toepassen op verschillende natuursteen tegels, zoals marmer, hardsteen, granito, kalksteen of terrazzo.

Kalkaanslag verwijderen

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, travertin en hardsteen? Hieronder handige tips voor het zelf of laten verwijderen van kalkaanslag.

  • Zelf doen – Neem een neutrale reiniger met fijn staalwol of een fijn schuursponsje. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden. Let op! Gebruik geen kalkverwijderaars als antikalk. Dit geeft doffe vlekken en dit kan alleen verwijderd worden door het polijsten van de natuursteen.

Vet vlekken verwijderen

Zijn er vetvlekken in het natuursteen gekomen? Ook hiervoor een aantal handige tip om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

  • Zelf doen – Gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor marmer of natuursteen. Breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn op deze manier meestal voor 80 tot 90% verdwenen.

Waslagen verwijderen

Heeft u last van vuile natuurstenen en krijgt u deze niet goed schoon? Warmte, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, maakt de dikke waslaag zacht, waardoor vuil gemakkelijker hecht. Hieronder handige tips voor het zelf of laten verwijderen van waslagen.

  • Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water. Als de vloer gaat plakken, dan is de zeep en de oude was- of vuil laag nog niet van de vloer verwijderd. Herhaal dit desgewenst nog een keer.

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product?

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde? Doe dan de volgende proef:

  1. Neem altijd een stukje natuursteen dat niet in het zicht ligt.
  2. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen vallen.
    Begint het druppeltje te bruizen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer of ander natuursteen zoals travertin en kalksteen. Er zijn direct doffe plekken op het marmer of hardsteen, ook voelt het natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.
Marmer Herstellen

Marmer repareren grachtenpand Singel Amsterdam

Marmer, Natuursteen, Particulier, Zakelijk

Klant J.P. van Eesteren 3 ronde boorgaten camoufleren die op de verkeerde plaats zijn uit…

BEKIJK PROJECT

Professioneel vlekken verwijderen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van natuursteen en beton. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

De traditionele Spaanse methode. Dit is het proces dat wij van Pro Floor Care gebruiken om vlekken uit natuursteen vloeren te verwijderen. Dit bestaat eigenlijk uit afslijten en kristalliseren van de vloer. Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor natuurstenen, die zijn opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer en kalksteen. Door deze techniek verdwijnen ook de eventuele oneffenheden tussen de stenen en krijgt de vloer een stralende glans en een prachtige uitstraling. Dit kristallisatieproces beschermt het natuursteen tevens tegen toekomstige vlekken en krassen. Zo kunt u jarenlang genieten van een prachtige vlek- en krasvrije natuurstenen vloer!

Back To Top
×