skip to Main Content

Schoonmaken van natuursteen

Doffe vlekken op marmer verwijderen, natuursteen reinigen en marmer schoonmaken. Kijk hier voor de oplossingen!

Natuursteen onderhouden, handige tips voor het zelf schoonmaken van verschillende soorten zoals marmer, hardsteen, granito, kalksteen of terrazzo.

Doffe vlekken weer laten glanzen

In de meeste soorten natuursteen zoals marmer, Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen, granito en kalksteen zit veel kalk, kalk is zeer gevoelig voor zuur. Producten die doffe vlekken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld azijn, jus d’orange, fruit of schoonmaakproducten met zuurhoudende eigenschappen. Deze doffe vlekken op marmer, travertin of hardsteen kunnen niet zomaar verwijdert worden.

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde, doe dan de volgende proef: Neem altijd een stukje marmer wat niet in het zicht legt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen vallen, begint het druppeltje te bruizen of te schuimen dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer of ander natuursteen zoals travertin en kalksteen. Er zijn direct doffe plekken op het marmer of hardsteen, ook voelt het natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan. Hieronder verschillende manieren om natuursteen te reinigen.

De doffe vlekken op marmer, hardsteen, travertin, kalksteen of granito kunnen op verschillende manieren schoongemaakt worden :

  • Zelf doen – neem een neutrale reiniger met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden.
  • Laten doen – het natuursteen wordt licht geschuurd en weer opgebouwd tot een gepolijst niveau.  De doffe vlekken zijn niet meer zichtbaar. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor het natuursteen reinigen.

Kalkaanslag 

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van natuursteen. Hieronder handige tips voor het zelf verwijderen van kalkaanslag.

  • Zelf doen – neem een neutrale reiniger met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden. Let op! Gebruik geen kalkverwijderaars als antikalk. Dit geeft doffe vlekken en dit kan alleen verwijderd worden door het polijsten van natuursteen.
  • Laten doen – bel of stuur een e-mail naar ons, vrijblijvende offerte

Laten doen ?

Wilt u gebruik maken van onze diensten ?! Bel of neem contact met ons op via ons online afspraken formulier.

Afspraak maken

Kristalliseren van natuursteen. Marmer glans herstellen. Het herstellen van glans op marmer. Vloer glanzend maken. Marmer vloer kristalliseren.

Voor welke natuursteen soorten ?

Welke soorten natuursteen kun je eigenlijk kristalliseren.

Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer en kalksteen. Voordat met kristalliseren wordt begonnen moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging, het zogeheten strippen. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boenmachine een chemische reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor verdicht de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de steen iets harder wordt en iets minder dampdoorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak.

Kristalliseren natuurstenen vloer. Kristalliseren natuursteen.

Vetvlekken

Zijn er vetvlekken in het natuursteen gekomen. Hieronder een handige tip om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

  • Zelf doen – gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor natuursteen, breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken, herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen.
  • Laten doen – soms is alleen het gebruik van oplosmiddelen niet afdoende. Wij hebben verschillende behandeltechnieken zoals het slijpen en polijsten van natuursteen om het gewenste resultaat te behalen. Bel of stuur een e-mail naar ons voor een vrijblijvende offerte voor het reinigen van natuursteen.

Reinigen

Marmer schoonmaken, natuursteen reinigen. Onderhoudsadvies voor verschillende natuursteen soorten.

Handige tips en trucs voor het schoonmaken van natuursteen en of een eenvoudig marmer reinigen:

Als u zelf vlekken gaat verwijderen adviseren wij u eerst even de vlekkenwijzer op de site te hanteren.

Vlekken verwijderen van hardsteen. Het professioneel verwijderen van vlekken op natuursteen.

Back To Top
×