Skip to content

Een prachtige natuurstenen vloer zonder vlekken? Het is mogelijk!

Uw heeft een prachtig marmer keukenblad in uw nieuwe keuken, of een natuurstenen vensterbank in uw huis. Of misschien heeft u wel een mooie natuurstenen vloer of -terras aangelegd. Dit alles wilt u natuurlijk vlekvrij houden. Of heeft u al vlekken en vraagt u zich af of het mogelijk is om deze vlekken nog te verwijderen zijn? Pro Floor Care heeft de antwoorden. Wij helpen je graag verder met het verwijderen van vlekken.

Voorkomen is beter dan genezen!

Eerste tip en misschien wel de meest waardevolle.
Maakt u een vlek op natuursteen? Bijvoorbeeld gemorste koffie, wijn of frisdrank? Verwijder deze vlek dan zo snel mogelijk. Zo zorgt u ervoor dat vlekken niet de kans krijgen om in het gesteente te trekken, dit geldt zeker voor poreus natuursteen soorten, zoals marmer, kalksteen, hardsteen of travertin. In eerste instantie kunt deze vlekken op dat moment nog gemakkelijk van uw natuursteen verwijderen. Gebruik eerst en vooral een stukje keukenpapier of een microvezeldoek met een neutrale reiniger om de vlek af te deppen. Ga zeker niet wrijven, dit maakt het alleen maar erger. Is de witte vlek niet verdwenen? Gebruik dan het juiste schoonmaakmiddel in combinatie met staalwol om de vlek te verwijderen.

Snel reageren is de boodschap

Welke middelen u NIET moet gebruiken, voor het verwijderen van vlekken op natuursteen! 

Vetvlekken verwijderen met azijn. Vlekken verwijderen met baking soda.

Een paar voorbeelden waar men veelal aan denkt en vaak ook gelijk probeert toe te passen. We zien dat mensen van alles proberen, maar helaas zorgt dit vaak voor een averechtse effect.

Dus, voor we beginnen, laten we even benadrukken wat u vooral NIET moet gebruiken en wat u niet moet doen. Plat gezegd is het simpel:

Gebruik geen zuren of azijn

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen zuren. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak veel kalk bevat. Door voor het schoonmaken zuren [lage pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Deze witte vlekken op natuursteen kun je niet zomaar verwijderen. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik dus ook in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een veel te lage pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Gebruik geen soda

Ook het gebruik van soda of schoonmaak zout raden wij af. Ten opzichte van zuur wat een lage PH waarde heeft, heeft soda of schoonmaak zout een hoge PH waarde, deze schommelt rond een PH van 12 a 13. We noemen dit een product met een zeer sterk alkalisch vermogen. Dit soort heftige reinigingsproducten kunnen schade aan zowel beton als natuursteen aanrichten.

Gebruik voor beton en natuursteen een schoonmaakmiddel met een neutrale reiniger, deze reiniger voorkomt witte vlekken, die moeilijk te verwijderen zijn. Een neutrale reiniger heeft een PH waarde tussen de 5 en 7.

Coating Betonvloer
Betonvloer Coating

Welke reinigingsmiddelen u WEL kunt gebruiken om natuursteen vlekken te verwijderen

Wij hebben samen met verschillende leveranciers van speciale schoonmaakproducten een handig overzichtslijstje gemaakt met de meest voorkomende vlekken en welk reinigingsmiddel u daarvoor het beste kunt toepassen. Alle producten die we voorschrijven zijn adviezen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Attentie: Alle gebruikte producten zijn in zekere mate gevaarlijk (ontvlambaar en/of giftig). Zorg dat u altijd handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Houd deze producten vanzelfsprekend uit het bereik van kinderen.

Nog een tip. Het is verstandig om een specialist te raadplegen voor de juiste samenstelling en werkwijze van de voorgestelde producten. Wij als Pro Floor Care kunnen u hierbij uitstekend adviseren.


© Copyright Pro Floor Care

Handige tips om vlekken op natuursteen zelf te verwijderen

Wij, als Pro Floor Care, krijgen veel vragen over het schoonmaken en verwijderen van  allerlei vlekken. Gemorste vloeistof is hierbij vaak de oorzaak van , witte vlekken, doffe en matte vlekken op marmer of andere soorten natuursteen zijn vaak boosdoeners die moeilijk of niet te verwijderen zijn.

Witte vlekken , kalk- of vetvlekken op natuursteen, zoals frituurvet op tegels, zijn andere veelvoorkomende oorzaken. Een waslaag verwijderen, dat is ook een vraag die wij nogal eens krijgen.

Wij hebben een aantal handige tips opgesteld voor het zelf schoonmaken van vlekken. Deze kunt u toepassen op verschillende natuursteen tegels, zoals marmer, hardsteen, granito, kalksteen, travertin of terrazzo.

Witte vlekken op natuursteen verwijderen

Witte vlekken op natuursteen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hieronder verschillende oorzaken en eventuele oplossingen om witte vlekken uit natuursteen te verwijderen.

Heeft u een verkeerd schoonmaakmiddel gebruikt waar teveel zuur in zit. Of heeft u een ongeluk gehad met een zuurhoudend of alkalisch product. Antikalk of natuurazijn gebruikt op beton of natuursteen dan geeft dit witte vlekken die poreus aanvoelen.

Heeft u kalkaanslag op kranen, verwarmingselementen of andere verontreiniging door kalk in de buurt van kalkhoudend natuursteen zoals marmer, travertin en hardsteen? Hieronder handige tips voor het zelf of laten verwijderen van kalkaanslag.

  • Zelf doen – Neem een neutrale reiniger met fijn staalwol of een fijn schuursponsje. Door het licht schurende effect van het staalwol zal de kalkaanslag verdwijnen. Herhaal dit één keer per 3 maanden als het gaat om aanslag van kalk. Let op! Vlekken die zijn ontstaan door het gebruik van antikalk, azijn of een ander zuurhoudend product hebben een agressievere uitwerking op het natuursteen. De doffe, witte vlekken kunnen we alleen verwijderen door het natuursteen licht te schuren en  na afloop te polijsten.
  • Laten doen – kleine witte vlekken kun je misschien zelf nog verwijderen van het natuursteen, echter veel vaker gebeurt het dat de witte vlekken op het natuursteen veel grotere plekken in beslag nemen. Het is dan veel verstandiger om het beschadigde marmer of natuursteen dan professioneel te laten herstellen.

Vet vlekken verwijderen

Zijn er vetvlekken in het natuursteen gekomen? Ook hiervoor een aantal handige tip om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

  • Zelf doen – Gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor marmer of natuursteen. Breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken. Herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen. De vetvlekken zijn op deze manier meestal voor 80 tot 90% verdwenen.

Waslagen verwijderen

Heeft u last van vuile natuurstenen en krijgt u deze niet goed schoon? Warmte, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, maakt de dikke waslaag zacht, waardoor vuil gemakkelijker hecht. Hieronder handige tips voor het zelf of laten verwijderen van waslagen.

  • Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water. Als de vloer gaat plakken, dan is de zeep en de oude was- of vuil laag nog niet van de vloer verwijderd. Herhaal dit desgewenst nog een keer.

© Copyright Pro Floor Care

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product?

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde? Doe dan de volgende proef:

  1. Neem altijd een stukje natuursteen dat niet in het zicht ligt.
  2. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen vallen.
    Begint het druppeltje te bruizen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer of ander natuursteen zoals travertin en kalksteen. Er zijn direct doffe plekken op het marmer of hardsteen, ook voelt het natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan.

Wilt u andere soorten resten van vervuiling verwijderen?

Misschien heeft u (ook) andere soort vervuiling dan doffe vlekken. Zoals bijvoorbeeld roestvlekken, verfresten, lijmresten, cementsluier.

Wij hebben deze vier soorten van vervuiling van natuursteen en beton uitgesplitst. Wij hebben hiervoor speciale behandeltechnieken, tips en waarschuwingen. Deze staan op aparte pagina’s geschreven en kunt u er alles over lezen:

Belgisch Hardsteen Polijsten

Hardsteen polijsten en impregneren

Hardsteen, Natuursteen, Particulier, Zakelijk

Klant Grand Hotel Amrâth Amsterdam 155 kamers met verschillende wasmeubels en waskommen van Belgisch hardsteen.…

BEKIJK PROJECT

Professioneel vlekken verwijderen door Pro Floor Care?

Pro Floor Care is specialist op het gebied van onderhoud en renovatie van natuursteen en beton. Wij hebben jarenlange ervaring, zijn VCA gecertificeerd en zijn actief voor zowel particulieren, als voor bedrijven en instellingen.

De traditionele Spaanse methode. Dit is het proces dat wij van Pro Floor Care gebruiken om vlekken uit natuursteen vloeren te verwijderen. Dit bestaat eigenlijk uit afslijten en kristalliseren van de vloer. Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor natuurstenen, die zijn opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer en kalksteen. Door deze techniek verdwijnen ook de eventuele oneffenheden tussen de stenen en krijgt de vloer een stralende glans en een prachtige uitstraling. Dit kristallisatieproces beschermt het natuursteen tevens tegen toekomstige vlekken en krassen. Zo kunt u jarenlang genieten van een prachtige vlek- en krasvrije natuurstenen vloer!

Back To Top
×