skip to Main Content

Een prachtige natuurstenen vloer zonder vlekken? Het is mogelijk!

Uw heeft een prachtige natuurstenen aanrecht in uw nieuwe keuken, of een natuurstenen vensterbank in uw nieuwe huis. Of misschien heeft u een mooie natuurstenen vloer of terras aangelegd. Dit alles wilt u natuurlijk vlekvrij houden.

Heeft u toch vlekken op uw vloer van natuursteen, zoals marmer, hardsteen, granito, kalksteen of terrazzo? Vraagt u zich af of deze vlekken onherstelbare schade toe brengen? Is het mogelijk om deze vlekken nog te verwijderen zijn?

Kijk hier voor de oplossingen!

Voorkomen is beter dan genezen

Eerste tip en misschien wel de meest waardevolle.
Maakt u een vlek op natuursteen? Bijvoorbeeld gemorste koffie, wijn of frisdrank? Verwijder deze vlek dan zo snel mogelijk. Zo zorgt u ervoor dat vlekken niet de kans krijgen om in het (soms poreuze) gesteente te trekken. U kunt deze vlekken op dat moment nog gemakkelijk van uw natuursteen verwijderen. Gebruik eerst en vooral een stukje keukenrol of doek om de vlek af te deppen. Ga zeker niet wrijven, want dat maakt het alleen maar erger. Is de vlek niet verdwenen? Gebruik dan het juiste schoonmaakmiddel om de vlek te verwijderen.

Snel reageren is de boodschap

Welke middelen u niet moet gebruiken, voor het verwijderen van vlekken op natuursteen! 

Vetvlekken verwijderen met azijn. Vlekken verwijderen met baking soda.

Een paar voorbeelden waar men veelal aan denkt. We zien dat mensen van alles proberen, maar helaas zorgt dit vaak voor een averechtse effect.

Dus, voor we beginnen, laten we even benadrukken wat u vooral NIET moet gebruiken en wat u niet moet doen. Platgezegd is het simpel:

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen ontvetters. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken ontvetters [lage pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik voor het schoonmaken van natuursteen in ieder geval geen zuren. En waarom dan niet? Omdat natuursteen vaak zowel vet als kalk bevat. Door voor het schoonmaken zuren [hoge pH waarde] te gebruiken, kan het natuursteen dof worden of kunnen er zelfs etsplekken ontstaan. Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Gebruik dus ook in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.

Ook het gebruik van soda moet worden afgeraden.

Betonvloer Coating

Welke reinigingsmiddelen u wel kunt gebruiken om natuursteen vlekken te verwijderen

Natuursteengroothandelaar Beltrami heeft met de hulp van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf ) een handig overzichtslijstje gemaakt met de meest voorkomende vlekken en welk reinigingsmiddel u daarvoor het beste kunt toepassen.

Aangeraden wordt om voor het schoonmaken van natuursteen een middel te gebruiken met een neutrale pH waarde (dat is een pH waarde van minimaal 5 en maximaal 7).

Attentie: Alle gebruikte ontvlekkingsproducten zijn in zekere mate gevaarlijk (ontvlambaar en/of giftig). Zorg dat u altijd handschoenen en een veiligheidsbril draagt. Houd deze producten vanzelfsprekend uit het bereik van kinderen.

Nog een tip. Het is verstandig om een specialist te raadplegen voor de juiste samenstelling en werkwijze van de voorgestelde producten. Wij als Pro Floor Care kunnen u hierbij uitstekend adviseren.


Auteur: KCL

Handige tips voor het verwijderen van veelvoorkomende vlekken op natuursteen

Wij, als Pro Floor Care, krijgen veel vragen over het schoonmaken en verwijderen van vetvlekken, zoals frituurvet op tegels, natuur azijnvlekken, citroen vlekken, matte vlekken op marmer of andere of doffe vlekken. Wij hebben een aantal handige tips opgesteld voor het zelf schoonmaken van verschillende soorten zoals marmer, hardsteen, granito, kalksteen of terrazzo.

Doffe vlekken weer laten glanzen

In de meeste soorten natuursteen zoals marmer, Belgisch hardsteen, Chinees hardsteen, granito en kalksteen zit veel kalk. Kalk is zeer gevoelig voor zuur. Producten die doffe vlekken kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld azijn, jus d’orange, fruit of schoonmaakproducten met zuurhoudende eigenschappen. Deze doffe vlekken op marmer, travertin of hardsteen kunnen niet zomaar verwijderd worden.

Twijfelt u over een schoonmaakmiddel of product met een te hoog alkalisch of zuurhoudende waarde, doe dan de volgende proef: Neem altijd een stukje marmer wat niet in het zicht legt. Laat een heel klein druppeltje onverdund product op het natuursteen vallen. Begint het druppeltje te bruizen of te schuimen, dan heeft u een zeer hoge kalkwaarde in het marmer of ander natuursteen zoals travertin en kalksteen. Er zijn direct doffe plekken op het marmer of hardsteen, ook voelt het natuursteen op de beschadigde plekken poreus aan. Hieronder verschillende manieren om natuursteen te reinigen.

De doffe vlekken op marmer, hardsteen, travertin, kalksteen of granito kunnen op verschillende manieren schoongemaakt worden:

  • Zelf doen – neem een neutrale reiniger met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden.
  • Laten doen – het natuursteen wordt licht geschuurd en weer opgebouwd tot een gepolijst niveau.  De doffe vlekken zijn niet meer zichtbaar. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor het natuursteen reinigen.

Vet vlekken verwijderen van natuursteen

Zijn er vetvlekken in het natuursteen gekomen? Ook hiervoor een aantal handige tip om de meeste natuursteen soorten zoals marmer, travertin, hardsteen, kalksteen en granito te reinigen. Vetvlekken ontstaan meestal in de keuken, of op een buitenterras.

  • Zelf doen – gebruik een oplosmiddel zoals thinner, wasbenzine of een speciaal oplosmiddel voor natuursteen, breng het product aan op een doek en dep het op de vetvlekken, herhaal dit desgewenst nog een keer. Na afloop alles neutraliseren met een speciaalreiniger, dit om stankoverlast te voorkomen.
  • Laten doen – soms is alleen het gebruik van oplosmiddelen niet afdoende. Wij hebben verschillende behandeltechnieken zoals het slijpen en polijsten van natuursteen om het gewenste resultaat te behalen. Bel of stuur een e-mail naar ons voor een vrijblijvende offerte voor het reinigen van natuursteen.
Betonvloer Coating

Het professioneel verwijderen van vlekken volgens traditionele methode

De traditionele Spaanse methode. Dit is het proces dat wij van Pro Floor Care gebruiken om vlekken uit natuursteen vloeren te verwijderen. Dit bestaat eigenlijk uit afslijten en kristalliseren van de vloer. Natuursteen kristalliseren is alleen geschikt voor stenen opgebouwd met een zeer hoge kalk waarde, zoals marmer en kalksteen. Door deze techniek verdwijnen ook de eventuele oneffenheden tussen de stenen en krijgt de vloer een stralende glans en een prachtige uitstraling. Dit kristallisatieproces beschermd het natuursteen tevens tegen toekomstige vlekken en krassen. Zo kunt u jarenlang genieten van een prachtige vlek- en krasvrije natuurstenen vloer.

Alles wat u moet weten over het kristalliseren van uw vloer

Back To Top
×